Η ΠΑΠΥΡΟΣ ΠΡΕΣ

Ο Γιάννης Πουρνάρας για να εκδώσει το περιοδικό ΕΙΚΟΝΕΣ, τα δικαιώματα του οποίου απέκτησε από την Ελένη Βλάχου, ίδρυσε την ΠΑΠΥΡΟΣ ΠΡΕΣΣ. Τον Ιούλιο του ΄68 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό, εκτεταμένο θέμα για την ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα, που ενόχλησε τα χρηστά ήθη των συνταγματαρχών της χούντας. Συνέλαβαν τον Γιάννη Πουρνάρα, τον Τάκη Λαμπρία και τον Γιάννη Λάμψα (τους οποίους ανέλαβε προσωπικώς και τους χτύπησε ένας εκ των ισχυρών της χούντας, ο Λαδάς). Εψαξαν παντού το σπίτι του Γιάννη Πουρνάρα κι αναζητούσαν τη σύζυγο του Ειρήνη που ήταν κατά τον νόμο υπεύθυνη της έκδοσης. Η Βίκυ Αλικάκη θυμάται έντονα όλη αυτή την ιστορία, αφού μόλις είχε γυρίσει από το Παρίσι και άφησε τη βαλίτσα της στο σπίτι της αδελφής της Ειρήνης, όπου τη βρήκε ανοιχτή με τα πράγματα της πεταμένα εδώ κι εκεί. Η υπόθεση είχε δημιουργήσει όπως ήταν φυσικό, μεγάλη αίσθηση. Η χούντα σκόπευε να κλείσει τότε τις ΕΙΚΟΝΕΣ. Αλλά μέσα σε μία νύχτα ο Γιάννης Πουρνάρας άλλαξε τα θέματα και τον τίτλο του περιοδικού. Ετσι γεννήθηκαν τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ εγκαινιάζοντας στην Ελλάδα, το news magazine, με θέματα της ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας.

Με τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ συνεργάζονταν μεγάλα ονόματα της δημοσιογραφίας οπως ο Σόλων Γρηγοριάδης ο Γιάννης Βούλτεψης, ο Τάκης Λαμπρίας, ο Γιάννης Λάμψας ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, στα πολιτικά θέματα, ενώ υπήρχε και εξαιρετικό επιτελείο (Διακογιάννης, Γαβαλάς) για τα αθλητικά. Αρχισυντάκτης ήταν ο Γιώργος Μπέρτσος. Για να καλύπτει τη διεθνή επικαιρότητα ο Γιάννης Πουρνάρας είχε εξασφαλίσει για τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ την αποκλειστικότητα μεγάλων ιταλικών, γαλλικών και  αμερικάνικων εντύπων  όπως τα Epoca, Panorama, Le Point, Express, Paris Match, Time.

Ήταν επόμενο λοιπόν να έχει και ενα πολύ καλό μεταφραστικό τμήμα. Γνώρισα εκεί τη Σοφία Βούλτεψη, τον Γιάννη Σπανδωνή, τον Βαγγέλη Ψυρράκη, τη Μάρα Κατσαρά κι άλλους πολλούς αξιόλογους συναδέλφους. Η Σοφία Βούλτεψη ήταν και επικεφαλής του τμήματος των διεθνών θεμάτων προετοιμάζοντας την πολιτική της σταδιοδρομία.

Δανειζόμουν κι εγώ γυναικεία θέματα από τά ξένα περιοδικά για το ένθετο των 8 νομίζω σελίδων που κάλυπτε κυρίως τη μόδα και ρεπορτάζ σχετικά με τα ενδιαφέροντα των αναγνωστριών. Περισσότερο απευθυνόταν στις συζύγους των ανδρών αναγνωστών που έπαιρναν τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ, προκειμένου να βρίσκουν κι εκείνες θέματα που να τις αφορούν. Επί πλέον ήταν ενας τρόπος να προσελκύσει το περιοδικό σχετικές διαφημίσεις. Πράγμα που δεν θυμάμαι να πέτυχε σε μεγάλο βαθμό. Πάντως για μένα η περίοδος εκείνη ηταν πολύ ήρεμη. Λίγες ώρες παρουσία και θέματα που μετά τη θητεία στη  ΓΥΝΑΙΚΑ ήταν παιχνιδάκι.

Το περιοδικό κυκλοφορούσε κάθε Τετάρτη στα περίπτερα με μοναδικό ανταγωνιστή τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Γιά να προλάβει την πολιτική επικαιρότητα έκλεινε την ύλη του Τρίτη βράδυ όπως ακριβώς οι εφημερίδες. Σε περίπτωση εκλογών εδώ ή στις ΗΠΑ υπήρχαν μάλιστα έτοιμα διπλά εξώφυλλα για να βγούν με τον νικητή.

Εκτός από τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ  η ΠΑΠΥΡΟΣ ΠΡΕΣΣ εξέδιδε τη μηνιαία ΙΣΤΟΡΙΑ και τα ΒΙΠΕΡ που είχαν τεράστια επιτυχία καί έγιναν συνώνυμα με μια ολόκληρη κατηγορία βιβλίων στην Ελλάδα. Ακόμη πρώτος ο Γιάννης Πουρνάρας έσπασε το μονοπώλιο της ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ  και εξέδωσε το ΤΗΛΕΡΑΜΑ που κυκλοφορεί ακόμη στα περίπτερα. Η μεγαλύτερη όμως εκδοτική επιτυχία του είναι η εγκυκλοπαίδεια ΠΑΠΥΡΟΣ ΛΑΡΟΥΣ ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s