Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ «ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ»

ΓΑΙΤΗΣ

 

Εγώ, εκτός από την αρχισυνταξία στο ένθετο «Σύγχρονη Ζωή» κάλυπτα όλη την εικαστική επικαιρότητα (η κριτική ανήκε φυσικά στον Τώνη Σπητέρη), με παρουσιάσεις καλλιτεχνών, όπως ο Μόραλης (που μου παραπονέθηκε, πολύ ευγενικά βέβαια, γιατί το έργο του είχε τυπωθεί ανάποδα) ο Βασιλείου, ο Φασιανός, ο Νικολαίδης, ο Απέργης, ο Τσόκλης, ο Λουκάς Σαμαράς, ο Μακρουλάκης, ο Γαϊτης (που έκανε το 1983 μια πρώτη αναδρομική έκθεση στο «Μινιόν»), ο Μπουτέας, ο Τέτσης, ο Παρμακέλλης, ο Ακριθάκης, ο Κατζουράκης, για ν΄αναφέρω ελάχιστους μόνο απ΄οσους φιλοξενήθηκαν στις εικαστικές σελίδες των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ.

ΕΥΓΕΝΙ0Σ ΙΟΝΕΣΚΟ

Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΙΟΝΕΣΚΟ ΚΑΙ Η ΟΛΓΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΤΗΝ «ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΘΗΝΩΝ».

Μια ξεχωριστή αναφορά οφείλω στον Ιονέσκο, που το 1984 παρουσίασε τη ζωγραφική του στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών. Όχι δεν ζωγράφιζε ρινόκερους και καρέκλες αλλά ακουαρέλες με τρυφερά χρώματα. Ο ίδιος ήταν γλυκύτατος, προσιτός και καθόλου αλαζονικός. Τουλάχιστον αυτή την εντύπωση μου έδωσε στη σύντομη γνωριμία μας.

Eκτός απο την Αίθουσα Τέχνης Αθηνών στα τέλη του 1970 και στις αρχές του 1980 οι πιό γνωστές γκαλερί ήταν του Ζουμπουλάκη, η Μέδουσα. η Μπερνιέ στην Μαρασλή (που μας γνώρισε πολλούς ξένους καλλιτέχνες), ο Ζυγός, ο Κρεωνίδης, το Αρτιο της Δεινοκράτους, (που ανέδειξε μια νέα γενιά καλλιτεχνών, οπως ο Σπηλιόπουλος και ο Χαρβαλιάς) και τα Επίπεδα. Οι δυό αυτές γκαλερί έκλεισαν λίγο αργότερα, όπως και ο Δεσμός του Μάνου Παυλίδη που εκπροσωπούσε τήν πρωτοπορία των ελλήνων καλλιτεχνών.

Εκείνη την εποχή ένα πρωϊνό αρκούσε για την εικαστική μας ενημέρωση. Ξεκινούσαμε ψηλά στη Μαρασλή από την Μπερνιέ, κατηφορίζαμε στη Δεινοκράτους για το Άρτιο, συνεχίζαμε στην Ξενοκράτους, όπου ήταν η Μέδουσα και τα Επίπεδα, στη Γλύκωνος για την Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, φθάναμε στην Πλατεία Κολωνακίου για τη Ζουμπουλακη, με κατάληξη τις Νέες Μορφές στην οδό Βαλαωρίτου. Τώρα οι γκαλερί είναι πάρα πολλές και διασκορπισμένες σε όλη την Αττική και χρειάζεσαι ειδικά δρομολόγια για να τις επισκεφθείς.

ΣΑΜΑΡΑΣ

ΜΟΡΑΛΗΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s