ΕΥΡΩΠΑΛΙΑ 1982

ΜΕΛΙΝΑΜΕΛΙΝΑ2

Ελληνικές σημαίες κυμμάτιζαν έξω από μουσεία, σε πλατείες και σιδηροδρομικούς σταθμούς, σε θέατρα και ρεστωράν των Βρυξελλών τον Οκτώβριο του ΄82. Η  πρωτεύουσα του Βελγίου φιλοξενούσε τα Ευρωπάλια  που εκείνη τη χρονιά ήταν αφιερωμένα στη χώρα μας. Η εκδήλωση αυτή γινόταν κάθε δύο χρόνια με στόχο να παρουσιάζει τα σημαίνοντα από πολιτιστική άποψη κράτη της Ευρώπης.

 «Ανθρωποι και θεοί της αρχαίας Ελλάδος», «Η τέχνη των Κυκλάδων», «Μεγαλείο του Βυζαντίου», αλλά και η σύγχρονη  εικαστική τέχνη της  χώρας με τον «Οιδίποδα Τύραννο» από το Εθνικό Θέατρο, «Ορέστεια» από το Θέατρο Τέχνης, συναυλία του  Μίκη Θεοδωράκη αλλά και της Αγγeλικής Ιονάτου που τραγούδησε μελοποιημένη ελληνική ποίηση στην Γκράν Πλάς των Βρυξελλών. Η Σωτηρία Μπέλλου, ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά είχαν μεγάλη επιτυχία  και οι αίθουσες όπου τραγούδησαν ήταν κατάμεστες (κυρίως όμως από έλληνες του Βελγίου). Θέατρο σκιών, εκθέσεις φωτογραφίας κι άλλες εκδηλώσεις παρουσιάστηκαν όχι μονο στίς Βρυξέλλες  αλλά και στο Σαρλερουά, στή Γάνδη, στην Αμβέρσα, Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω πολλές από  αυτές , ως απεσταλμένη του περιοδικού ΕΠΙΚΑΙΡΑ. Ολες επιτυχημένες και άψογα οργανωμένες από κάθε άποψη.

Η τότε πριγκίπισσα Πάολα εγκαινίασε τα Ευρωπάλια, όπου βεβαια παρευρέθηκε και η Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη. Με ανδρόγυνου στύλ ταγιέρ έκλεψε την παράσταση.  Σε κάθε εμφάνιση της προκαλούσε παραλήρημα. Πολιτικοί και διευθυντές μουσείων, παράγοντες της χώρας αλλά και απλός κόσμος είχαν γοητευθεί από την παρουσία της. Ηταν η απόλυτη στάρ. Μάλιστα στην Αμβέρσα οπου γινόταν έκθεση φωτογραφίας, πολύς κόσμος είχε πάει μόνο και μόνο για να την δει. Δυστυχώς τούς απογοήτευσε. Δέν πήγε στα εγκαίνια. Ομως όλοι παραδέχτηκαν πώς η επιτυχία των ελληνικών Ευρωπαλίων οφειλόταν εν πολλοίς  σ΄εκείνην.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s