ΠANΘEON: ANTIΣTPOΦH METPHΣH

Τη δεκαετία του 1980 επικρατούσε διεθνώς ο άκρατος καταναλωτισμός. Χρήματα φαινόταν οτι υπήρχαν κι ο κόσμος τα ξόδευε αφειδώς. Τα περιοδικά είχαν προσαρμοσθεί καθώς ήταν λογικό στην νέα αυτή κατάσταση και ήταν λαμπερά, πολυτελή. Ρεπορτάζ μόδας με ακριβά ρούχα, έπιπλα design, προτάσεις για ακριβά δώρα και εστιατόρια αποτελούσαν μέρος της ύλης τους. Και πήγαιναν πολύ καλά κυκλοφοριακά. Το ΠΑΝΘΕΟΝ  με τη νέα του μορφή είχε ανταπόκριση στο αναγνωστικό κοινό και μιά καλή κυκλοφορία.

Κάποια στιγμή όμως και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 1987 άλλαξαν τα πάντα στις εκδόσεις Θεοφανίδη.  O Νίκος Θεοφανίδης είχε ήδη αποσυρθεί από την διεύθυνση για λόγους υγείας (απεβίωσε το Φεβρουάριο του 1987)  και με την απουσία του είχαν αρχίσει οι οικογενειακές έριδες. H επιχείρηση είχε φθάσει  στά πρόθυρα της πτώχευσης. Το πρακτορείο χάρτου δέν έδινε χαρτί για την εκτύπωση παρά με την μεσολάβηση εγγυητών και κανείς δέν ήξερε  αν θα κυκλοφορούσε το επόμενο τεύχος. Έχω «αισιόδοξη μνήμη» και θέλω να ξεχνώ τα δυσάρεστα, αλλά αυτή η περίοδος δεν παραμερίζεται εύκολα. Συντάκτες και υπάλληλοι είμαστε σε απόγνωση. Χάναμε όχι μόνο τη δουλειά μας αλλά και όλους όσους μάς είχαν περιβάλλει με εκτίμηση και αγάπη. Ολη αυτή η ένταση ξέσπασε δυστυχώς σε καυγάδες ανάμεσα στούς συναδέλφους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια πολύ κακή κατάσταση.

Ως από μηχανής θεός εμφανίστηκε ο Χρήστος Λαμπράκης, που αγόρασε τον Αυγουστο της ίδιας χρονιάς την πλειοψηφία των μετοχών της Ν. Θεοφανίδης ενωρίτερα.  Διατήρησε το Ρομάντσο (που λίγο αργότερα έγινε Ρομάντσο-Σύν και λίγο πρίν κλείσει μόνο Σύν), το ΠΑΝΘΕΟΝ  και τον ΓΑΜΟ ενώ η ΒΕΝΤΕΤΑ έκλεισε. Η Πόλυ Μηλιώρη αποχώρησε και τη διεύθυνση του ΠΑΝΘΕΟΝ ανέλαβε η Ινώ Κωνσταντοπούλου, με εκδότρια τη Ρούλα Μητροπούλου. Σε μένα ανατέθηκε η διεύθυνση σύνταξης. Μιά μεταβατική περιοδος δεν είναι ποτέ εύκολη. Πολύ περισσότερο που στον Οργανισμό, μας αντιμετώπιζαν λίγο σαν παρείσακτους. Παρ΄ολα αυτά σίγουρα ήταν προτιμώτερη η αγορά του Θεοφανίδη από τον Λαμπράκη, γιατί ο άλλος υποψήφιος αγοραστής ήταν ο Κοσκωτάς, που ήθελε να επεκταθεί  περισσότερο στον τομέα του τύπου.  Ευτυχώς  η αγορά αυτή ναυάγησε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s