«ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ»

SKMBT_C30014011710240_0018

Το 1994 αποφασίστηκε στον ΔΟΛ η έκδοση ενός περιοδικού για γονείς και κρίθηκα η καταλληλώτερη να το αναλάβω. Η πρώτη σύσκεψη έγινε με τον Χρήστο Λαμπράκη, όπου έκπληκτη τον άκουσα να αναλύει τα προτερήματα του τοκετού στο νερό, μιά μέθοδο ελάχιστα τότε γνωστή στην χώρα μας την οποία, μπορώ τώρα να ομολογήσω, εγώ δεν ήξερα!
Η κατεύθυνση που μάς έδωσε ήταν για ένα περιοδικό σοβαρό και υπεύθυνο, που θα καθοδηγούσε την έγκυο και τη νέα μητέρα. Επιτυχία θα ήταν να το κρατάει στη βιβλιοθήκη της για να το συμβουλεύεται. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ όπως βαφτίστηκε το νέο περιοδικό (ο Χρήστος Λαμπράκης δέν συμπαθούσε τούς ξένους τίτλους) πέτυχε να μπεί στίς βιβλιοθήκες. Σε μιά έρευνα που έγινε, απεδείχθη ότι οι μαμάδες το φύλαγαν ώσπου να μεγαλώσει το παιδί τους και μετά το δάνειζαν στις φίλες τους. Σημαντική επιτυχία, που κάποια στιγμή όμως γύρισε μπούμεραγκ, αφού έτσι μειωνόταν η κυκλοφορία.
To πρώτο τεύχος του περιοδικού κυκλοφόρησε στα περίπτερα τήν άνοιξη του 1994, ως τριμηνιαίο και με τιμή 700 δραχμές. Εκδότρια ήταν η Ρούλα Μητροπούλου, διευθύντρια η υποφαινόμενη, στις δημόσιες σχέσεις και διαφημίσεις η Πωλίνα Γαμβρά, art director η Μαρία Κόντη, στήν επιμέλεια ύλης η Στέλλα Βλαχογιάννη και στον συντονισμό η Νίκη Χατζηλία. Στο editorial του πρώτου αυτού τεύχους, το οποίο ακόμα και σήμερα βρίσκω εξαιρετικό, υποσχεθήκαμε ότι θα είμαστε «ο πιστός και άρτια ενημερωμένος συμπαραστάτης της εγκύου, της μητέρας, αλλά και του ίδιου του παιδιού».
ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ ήταν πραγματικά πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα. Είχαμε ερευνήσει τις ανάγκες των νέων γονιών, είχαμε μελετήσει πολύ τα αντίστοιχα ξένα έντυπα, (κυρίως γαλλικά και ιταλικά), είχαμε εξασφαλίσει ενδιαφέρουσες ξένες αποκλειστικότητες και το κυριώτερο διαθέταμε ένα επιτελείο υπεύθυνων δημοσιογράφων που συνεργάζονταν με καταξιωμένους επιστήμονες.
Στο πρώτο εκείνο τεύχος συνεργάστηκαν μεταξύ άλλων η Τζ. Κανελλοπούλου, η Λώρη Κέζα, η Βάσω Λαοπόδη, η Κ. Μαρινάκη, η Μάχη Τρατσα, η Κική Τριανταφύλλου κ.α. Με τους περισσότερους είχα συνεργαστεί στο ΠΑΝΘΕΟΝ, στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ ή στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ κι έτσι ήξερα και εκτιμούσα τη δουλειά τους.
Στα 15 χρόνια της κυκλοφορίας του ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ ανανεώθηκε πολλές φορές. Προσθέσαμε ενα χωριστό ένθετο με θέμα αποκλειστικά για την εγκυμοσύνη, άλλο ένθετο για τη Βόρειο Ελλάδα, καθιερώσαμε έξτρα τεύχος για τη βάφτιση. Παρακολουθούσαμε όλες τις εξελίξεις που αφορούσαν την υγεία και την ψυχολογία του παιδιού. Εγώ μαθήτευα μία φορά τον χρόνο στα ειδικά σεμινάρια που γίνονταν στο Παρίσι, ώστε να ενημερώνομαι για τις νέες κατευθύνσεις στον τομέα μητέρα-παιδί. Συνεργαζόμαστε και ενημερωνόμαστε από κορυφαίους επιστήμονες, ελληνες και ξένους. Ελέγχαμε και την τελευταία γραμμή (στο σημείο αυτό η Τζένη Κανελλοπούλου από τη θέση της αρχισυντάκτριας ήταν πραγματικά πολύ αυστηρή) ακόμα κι αν επρόκειτο για απλά θέματα ψυχαγωγίας.
Το 1995 και καθώς οι πιστές μας αναγνώστριες μας ζητήσουν να γράφουμε και για μεγαλύτερα παιδιά (αφού τα μωρά τους είχαν πιά μεγαλώσει) προσθέσαμε ενα νέο τμήμα στο περιοδικό για τις ηλικίες 6-12 χρόνων.
Ηταν επίσης σημαντικό οτι δεν περιοριζόμαστε στα γνωστά θέματα που ακόμη ενδιαφέρουν μαμάδες και μπαμπάδες (υπνος, διατροφή, ψυχολογικά, αρρώστιες κ.λ,π,) αλλα επεκτεινόμαστε σε θέματα οπως η βία στα σχολεία, (buyling) που πρώτοι εμείς δημοσιεύσαμε το 1997 η ΄98 σε ενα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ της Ρέας Πλάκα. Θυμάμαι ακόμα την ανταπόκριση της Νίκης Χατζηλία η οποία είχε πάει μαζί με λίγους ακόμη έλληνες δημοσιογράφους στην Μαγαδασκάρη, σε φιλανθρωπική αποστολή που διοργάνωσε διαφημιστική εταιρία. Στο ειδυλλιακό νησί τα παιδιά ζούσαν σε συνθήκες απίστευτης φτώχειας.
Οι πρωτότυπες έρευνες αλλά και συνεντεύξεις που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ήταν τελικά πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Για όλα αυτά, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ αποτελούσε πραγματικό «ευαγγέλιο» για τούς γονείς και στα δέκα πέντε χρόνια της κυκλοφορίας του είχε αποκτήσει μεγάλο κύρος ακόμη και ανάμεσα στούς ειδικούς. Ο Χρήστος Λαμπράκης εκτιμούσε ιδιαίτερα το έντυπο και στις συσκέψεις που γίνονταν πάντα μας υποστήριζε και ρωτούσε με ενδιαφέρον λεπτομέρειες. Η συνεργασία μας ήταν εξαιρετική. Πιστεύω πώς εκτιμούσε τη σοβαρότητα της προσπάθειας.

SKMBT_C30014011710240_0016 SKMBT_C30014011710240_0017

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s