TA ΛΑΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

BENTETA 1ROMANTZO 1

 

Ενα αφιέρωμα στα λαϊκά λεγόμενα περιοδικά μ΄έφερε σ΄επαφή με την ομάδα «Δράση για την κοινωνία, τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής» που δραστηριοποιείται στην Ανω Κυψέλη, τα Πατήσια και κυρίως το Γαλάτσι, οπου υποστηρίζεται απο τον δήμαρχο της περιοχής. Το αφιέρωμα παρουσιάστηκε το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016 στο δημαρχείο Γαλατσίου και αφορούσε κυριως το ΜΠΟΥΚΕΤΟ, τον ΘΕΑΤΗ, τον ΘΗΣΑΥΡΟ, το ΝΤΟΜΙΝΟ, το ΡΟΜΑΝΤΣΟ. Αξίζουν συγχαρητήρια στις κυρίες Δέσποινα Κουτσίκου, Ρίτσα Χριστοθανοπούλου, Μάχη Κοκκίνου και Ελένη Λύρα της ομάδας «Λόγου και Τέχνης», που ενώ δέν έχουν σχέση με τη δημοσιογραφία ή τα έντυπα (είναι όμως επιστήμονες σε διαφορετικούς τομείς) κατόρθωσαν να ζωντανέψουν την εποχή του ΜΠΟΥΚΕΤΟΥ και του ΦΑΝΤΑΖΙΟ.

images-1 images-2 images-2images-3  images-5 images

Δέν θα μπορούσε να έχω εργασθεί στο ΜΠΟΥΚΕΤΟ αφού η ακμή του ήταν την δεκαετία του ΄30 και δέν συνεργάστηκα γενικά με τα συγκεκριμένα περιοδικά. Δέχτηκα ομως με χαρά την πρόσκληση της ομάδας «Λόγου και Τέχνης» για να συμμετάσχω στην εκδήλωση και να μιλήσω σχετικά με την εμπειρία μου στις Εκδόσεις Θεοφανίδη, οπου πέρασα εξαιρετικά γόνιμα χρόνια της σταδιοδρομίας μου, αλλά και να πω δυό λόγια για την ΓΥΝΑΙΚΑ. Περιορίστηκα σε συμβάντα και λεπτομέρειες που είχα ζήσει σ΄αυτά τα έντυπα. Δεν χρειάστηκε να επεκταθώ σε χρονολογίες ή να δηλώσω το στίγμα των εντύπων, γιατί η ομάδα είχε κάνει εμπεριστατωμένη έρευνα. Με κολάκευσε μάλιστα ιδιαιτέρως το γεγονός οτι είχε αντλήσει στοιχεία και από τα ΕDITORIALS. Γενικά είχαν καταγράψει τα πάντα με στοιχεία και τα παρουσίασαν με εναν ευφάνταστο τρόπο. Οι πέντε αναγνώστες εναλλάσσονταν, διαβάστηκαν ή παίχτηκαν σαν σκέτς χιουμοριστικά κείμενα από τα εντυπα, προβλήθηκαν εξώφυλλα και σελίδες σε video wall, ενώ πολλά παληά τεύχη είχαν τοποθετηθεί στα γραφεία. Η συμμετοχή του Χρήστου Θεσσαλονικέα που τραγουδούσε στίχους της αντίστοιχης εποχής ήταν ενα ακόμα ατού της παρουσίασης.

Ειναι γεγονός οτι ολα τα περιοδικά της κατηγορίας αυτής είχαν πολλά να προσφέρουν. Το ΝΤΟΜΙΝΟ ήταν βέβαια γεμάτο φωτορομάντσα όπως άλλωστε και η ΒΕΝΤΕΤΑ, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα έγραφαν γνωστοί λογοτέχνες της εποχής και η ύλη τους απευθυνόταν όχι μόνο στις γυναίκες αλλα σε όλη την οικογένεια. Ειδικά το ΡΟΜΑΝΤΣΟ ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλές. Οι αναγνώστες του όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και κυρίως στη Γερμανία οπου υπήρχαν πολλοί έλληνες μετανάστες, το περίμεναν με ανυπομονησία. Ηταν το έμπιστο περιοδικό της ελληνικης οικογένειας και θυμάμαι πώς όταν ανέλαβε τα καλλιστεία, η συμμετοχή ήταν τεράστια, γιατί οι γονείς ήξεραν πώς άφηναν τις κόρες τους σε καλά χέρια.

Αργότερα κουβεντιάζοντας μ΄ενα ποτήρι κρασί στο χέρι είχα την ευκαιρία να θαυμάσω την αστείρευτη δραστηριότητα της ομάδας «Λόγου και τέχνης». Ακόμη μου έκανε εντύπωση η συνοχή των κατοίκων του Γαλατσίου, (οι περισσότεροι κατάγονται από τη Νάξο) που θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στο δήμο τους. Τώρα αγωνίζονται για το ΡΑLAIS, που δημιουργήθηκε για να στεγάσει τους αγώνες της ενόργανης γυμναστικής στούς Ολυμπιακούς του 2004 και παραμένει κλειστό. Η προοπτική μίσθωσης από τηλεοπτικό σταθμό τους ανησυχεί έστω κι αν είναι γιά εξη μόνο μήνες. Ενδιαφέρονται να παραμείνει στον Δήμο για να αθλούνται τα παιδιά του Γαλατσίου και των γύρω περιοχών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s